Thursday, July 17, 2014

Petua Hilangkan bau durian dlm kereta sewaktu dlm perjalanan

Petua ni saya apply last week masa balik kampung buka posa ngan family. Abah saya biasa la tau menantunya suka durian jadi dia simpankan. So bila saya nak gerak ke umah mak mentua dia kopekkan durian tu dan masukkan dlm tupperware sbb kami nak buka posa di rumah mentua saya.

Kalau ikut saya cam tak mau bawak benda-benda bau ni sbb kereta kami jenis yg takdak bonet tu. So aromanya nanti tau je lah. Cuma apa yang saya buat bungkus balut tebal-tebal durian yg dlm tupperware tu dgn harapan dpt kurangkan skit baunya nanti.

Jadi bila dah gerak dr umah mak saya masuk je hiway PLUS belum sempat sampai Taiping pun dah mula semerbak baunya. Suami saya buka tingkap skit tp tak lah membantu sangat. Tiba-tiba dia ckp ngan saya jiran kami ada bgtau cuba masukkan roti putih@gardenia tu (apa-apa brand roti pun blh) dlm bungkusan durian. Carik-carikkan roti tu. Kebetulan mmg ada roti tu dlm kereta sbb say standby utk anak saya yg umur 6 tahun tu takut dia lapar dlm perjalanan. 

So saya pun cuba la buat ambik 3 keping roti gardenia carik-carik masukkan dlm bungkusan durian tu. Then tak lama pun bau terus hilang. Sampailah kami tiba di Kedah bau tu mmg takde langsung. Jadi sapa yg selalu bawa durian dlm kereta blh la cuba petua ni ye.

Wednesday, July 16, 2014

Resepi Kuih Lompang

Berkuih lompang pulak hari ni hari tu kasui. Kalau kasui dok dlm loyang yang ni sebiji-sebiji guna acuan pulak. Walau pun nampak lebih kurang sama je tp tak serupa ye hehe..

Sebelum bancuh adunannya baik la check it daut dulu ada ke tak acuannya sebab sejak bibik ku berpergian mokcik selak sana selak sini jugak la klu nak buat kuih muih ni. Acuan, loyang, penimbang segala bagai dia yang simpan termasuk la saya punya tupperware ke periuk belanga buffet tray. Dulu tau nya ckp cam gini je "bibik saya nak buat apam ayu" so dia akan keluarkan acuan apam ayu bersekali tepung ovallete gula periuk kukus bla bla.. mokcik tinggal buat je. Sekarang rasain berpeluh mencari haha...nasib jumpa ni lah acuan yang saya selalu guna.


Untuk kuih lompang saya biasa guna yang merah tu. Kalau yg biru tu kadang saya buat kasui saya boh dlm acuan tu senang keja tak yah nak potong-potong. Bentuk pun cantik je kan. Buat agar-agar pun kadang guna acuan tu jugak multipurpose


Ni chef cilik mesti nak nyelit time saya masak memasak di dapur

So acuan dah jumpa tgk lak bahan-bahannya

Bahan-bahan

1 cawan tepung beras
2 cawan air gula merah - gula merah dimasak atas api boh daun pandan selai dua pastu tapis. Air gula merah ni bila bancuh ngan tepung rasa skit la bancuhan tu manis ke tak. Kalau tak manis tambah gula pasir.
3. 1/2 sudu kecil kapur makan
4. Kelapa parut ambik putih sahaja dicampur dengan sedikir garam.

Cara-caranya
1. Bancuh tepung dengan air kapur dan air gula yang suam. Kacau rata. Kemudian tapis masukkan dlm teko utk mudahkan kita menuangnya ke dalam acuan
2. Panaskan air kukusan.
3. Masukkan adunan ke dlm acuan dan kukus lebih kurang 15minit
4. Setelah siap cungkil dan keluarkan. Letakkan kelapa di dalam lubang yg ada di tengah-tengah kuih.

Ni gambo in the making... 
 
 1 bancuhan dapat 18bj ok la kan just nice utk berbuka posa bagi family yg kecik cam saya. Blh jugak bagi ke jiran bulan posa ni bukan lalu sangat nak makan byk-byk. So jangan tamak.

Tips : Untuk menghasilkan lompang yang berlubang ditengah-tengahnya bancuh tepung dengan air gula merah yang sedang panas insyallah berlesung pipit le lompang kita tu macam ni ha


Yang bawah ni lepas dah di make up final touch nya




Saturday, July 12, 2014

Resepi si hitam manis Kuih Kasui

Dalam banyak-banyak kuih loyang mungkin yg ni paling sihat sebab takde santan. Ada takde pun kelapa yg kita lumurkan kat kuih ni bila dah siap. Ala berapa sangat la kalorinya kan dah kita cuma golek-golek manja je kuih tu kat kelapa.

Saya beria nak buat kuih ni sebab frust ngan kuih yg keras gedeegang bila beli kat bazar ramadhan tu. Tak paham la kuih ni bknnya byk sangat modalnya dah takguna santan air je pun bahannya tepung & gula merah so buat la betul2 bg puas hati org makan. Ermm... moral of the story buat sendiri jugak lah klu nak makan sedap.

Jadi ni resepinya yg saya copy paste dari buku resepi terbitan Alaf 21 tu.

Bahan A
6 cawan air
4sd makan gula pasir
3 sudu makan gula merah
2 helai daun pandan

Masak bahan A ni atas api sampai gula hancur dan mendidih. Tapis dan biarkan sejuk.

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sd makan tepung kanji/ubi/jagung - saya guna tepung ubi sbb nak bg cam kenyal-kenyal skit
1 sudu teh kapur makan
Kelapa parut yg putih sahaja dan sedikit garam

1. Bancuh bahan A dgn B (kecuali kelapa parut dan garam) kacau gaul hingga sebati. Tapiskan dan masukkan ke dalam loyang.
2. Kukus hingga masak @20 minit. 
3. Biarkan kuih sejuk barulah dipotong dan dilumurkan kelapa yg telah dimasukkan garam tadi.

So dah siap senang je kan pejam mata pun blh buat (statement bongkak haha) - rasa nak je print cantik2 resepi ni & bagi kat depa yang meniaga kat bazar ramadhan tu kannn