Friday, October 9, 2015

Resepi kek gula hangus warisan Cu

Panjang skit nama resepinya  sbb nk masukkan nama mak sedara yang bg resepi ni hehe. Cu adik bongsu mak. Makan je kek gula hangus dia saya rasa sedapnya so biasalah saya tk malu minta je resepi. Dah try semalam tp ada sedikit kesilapan kot so hasil tak jd cam sebiji yang Cu buat. Tapi resepi nak update kat sini senang bila2 nak buat blh refer

Bahan-bahan
2 cawan gula
2 cawan air panas
2 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat - klu tk suka manis kurangkan
2 sudu teh Soda bikarbonat
2 sd besar marjerin
5bj Telur

Cara
1. Buatkan gula hangus. Masukkan gula ke dlm periuk. Kalau ada non stick lagi mudah. Masak atas api perlahan sehingga gula mencair. Hati-hati jangan smpai hangit. Bila gula dah mencair kecilkan api masukkan air panas tadi. Kacau sehingga air dan gula sebati.d
2. Masukkan susu pekat dan kacau sebati
3. Masukkan marjerin biarkan mencair.
4. Kacau telur pukul-pukul manja je kemudian masukkan jugak ke dlm gula hangus
5. Ayak tepung dan soda bikarbonat.
6. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gaul kacau sehingga semua tepung sebati dengan bancuhan semua brg cecair td. 
7. Bakar menggunakan periuk pemanggang ajaib selama 15-20 minit laraskan api dapur gas pada paras yg paling minima

Saya lupa nak ambik gambo cantik-cantik so nanti lah bila buat kali kedua kita masukkan gambo kat sini

Kek Milo Sheila Rusly

Resepi dari Sheila Rusly ni sangat simple dan menjadi. Bagi yang takut nak buat kek sebab takut tak menjadi boleh try kek ni.

Bahan-bahan
1 1 cawan milo
1 cawan gula
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

# semua bahan di atas masak atas api sampai larut. Kemudian masukkan 3bj telur yang telah dipukul kembang

2 cawan tepung gandum
1sd teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

# ayak semua bahan kering masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan cecair yg di masak atas api tadi. Kacau rata sehingga sebati
Kemudian kukus selama sejam. Hasilnya 





Friday, October 2, 2015

Agar-agar Kaca

Bila tgk2 belek2 puding kaca ni saya teringat lah masa kecik-kecik mak ngan kakak saya mmg ada buat lah puding kaca ni. Ingat lg masa tu tekniknya sangat simple -  masak agar-agar ambil skit letak dlm piring-piring kaca yg agak leper. Masukkan susu pekat dlm agar-agar yg dlm piring-piring tadi. Kacau-kacau skit dan biar dia keras. Bila dah keras potong-potong dlm bentuk kiub atau dadu. Pastu agar-agar yang dlm periuk td mak bubuh gula merah. Then potongan bentuk kiub yg warna putih tu mak campak dlm agar-agar gula merah. Dah siap. Nampak la kelass skit dr agar2 merah tu kalo bw g umah orang time rewang ke jamu dihari raya ke hihi.

So hari tu jiran sebelah rumah I buat baca yasin. Jadinya kita pun buatkan la agar-agar kaca ni. Sekarang dh mcm-macam acuan ada kan. So gunalah kreativiti masing-masing. Saya klu buat agar-agar suka guna yang serbuk sebab cepat larut dan cepat keras. Tau je lah saya ni mcm bz je kan org baca yasin start lepas isyak lepas asar br saya ada di rumah harus la bertindak pantas membuatnya.


Saya selalu follow je sukatan air kat pack agar-agar tu. Cuma klu saya nak campur santan ke gula merah ke atau apa-apa yg bersifat cecair selain air saya pastikan jumlah air dicampur cecair lain tu adalah bersamaan dengan jumlah air asal seperti yang ditulis dibungkusan agar-agar tadi. Jangan lak syok je kat pack tulis satu liter air so kita tuang 1 liter air pastu sesuka hati campur gula merah santan. Nanti  tak pasal-pasal agar-agar lembek tkleh dipotong.

Untuk agar-agar yang saya buat ni bahan kat dlm tu saya follow resepi Azlita Masam Manis letak santan dan telur. Saya guna acuan kecik-kecik bentuk love. Dah keras campak je lah dlm agar-agar gula merah td. Cuma saya rasa cam terlebih gula merah lak nmapk kehitam hitaman jd kurang jelas bentuk agar-agar kat dlm tu. Tapi pada saya klu kurang gula merah agar-agar ni cam kurengg skit la rasanya cuma lawa tu ada hehe