Wednesday, August 6, 2014

Biskut Suji gentel-gentel terus jadi

Dah raya seminggu baru nak tayang biskut raya hehe.. bukan apa biskut ni buat time bulan posa ari tu tp. Tapi tau je lah limited skit masa nak berblog. Cuma nya saya rasa nak share jugak sebab buat biskut ni senang sangat pejam mata pun blh jadi kekdahnya.

Saya buat suji tkde sukatan langsung. Bahannya minyak sapi dan tepung gandum je pun. Ayak tepung gandum. Ambik minyak sapi campur ngan tepung dan uli. Kalau keras tambah minyak sapi. Kalau lembut tambah tepung. Pastu boleh la gentel-gentel bulat-bulatkan. Kalau suka masukkan inti kacang tanah. Kalau tak biar kosong je pun boleh. Saya suka letak kacang blend kasar je kacang tu. Ada jugak resepi yg masukkan badam kisar. Satu lagi saya tak suka buat besar-besar. Agak-agak senang orang nak masuk mulut terus ngap. Bukan apa biskut ni lembut cair di mulut. So kalau buat besar gigit separuh nanti separuh lg jatuh sepah-sepah. 

Lagi satu petua biskut ni walaupun saya tak letak bahan penaik dia mmg akan mengembang. So jangan buat besar sangat. Bakar pun agak-agak dalam 5 minit gitu. Pastu dah siap lepas bakar blh la golek kat dalam gula icing tu. Kalau kat gula kastor pun blh cuma gula kastor ni tak melekat sangat la mcm gula icing. So dah siap senang kan. Try la. Ada yg takut nak buat takut tak jadi sebab takde sukatan..tp saya blh gerenti la insyaallah jadi punya.


Post a Comment