Wednesday, August 13, 2014

Menu simple open house

Menu ni saya buat masa adik-adik nak datang rumah. Biasa kita buat laksa, mee kari, lontong. bihun sup roti jala dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Tapi this time saya nak tukar. Lagi pun faktor masa yang terhad dan keletihan melayan makan di rumah terbuka orang menyebabkan saya come out ngan idea nak buat yg simple yet still tak menghampakan.


So this is the menu

Salad pasta, kentang, & sosej
Punch Koktel with jelly
Puding sagu gula melaka

Plan asal nak buat air sirap bandung soda dah beli pun bahannya tapi saya takut tetamu muak pulak sbb utk salad dh dicampur mayo, koktel ada susu cair dan sagu gula melaka ada gak susu (sbb saya gantikan santan ngan susu- konon menu sehat skit haha)

Saya share kat sini resepi yg sangat mudah. Mula-mula saya buat puding sagu gula melaka dulu. Ni bahan basic didihkan 6 cawan air. Titiskan sekali pewarna hijau kalau suka nak buat kaler. Setengah orang remain putih sagu je. Bila dh didih masukkan 2 cawan sagu. Sagu tu rendam sat pun blh masa kita nak didihkan air tu sementara tunggu air mendidih. Sebab bila rendam dia kembang so kurang skit la masa utk kita mengacau dlm periuk (keja org malas hehe). So kacaulah sagu tu sampai kembang dan biji putih kat tengahnya tu bertukar cam nak jadi kaler jernih.

Sebelum tu saya dah siap susunkan goblet. Orang tak ramai blh la buat dlm goblet ni goblet mokcik ada 24 bj je haha. Dulu time berkatering kelengkapan byk saya pernah buat puding sagu ni dlm goblet utk tetamu open house saya lebih dari 100 orang. So bila dah kembang boleh la masukkan dalam acuan kita dan biarkan sejuk. Ada resepi lepas sagu masak tuang dalam tapis dan lalukan pada air utk buang kanjinya. Saya pernah try sama je rasanya cuma mungkin yg dh dilalukan air tu kurang kenyal-kenyal.


Sambil tu blh la masakkan air gula merah. Saya mesti campurkan gula merah dan gula kabung ketul tu. Sebab gula merah mmg akan memberi warna gelap tp rasanya akan menjadi lebih umph bila kita tambah gula kabung. Kalau gula kabung saje warna air gula tak menjadi gelap so mesti gabungkan kedua-dua jenis gula baru dpr kick nya. Masak dengan air yg dimasukkan sekali daun pandan.



Then saya buat pulak salad pasta, kentang dan sosej. Resepinya saya dpt dr jiran. Mudah je main rebus-rebus je pun. Saya rebus kentang dulu tak buang kulit pun. Kentang saya guna 6 biji. Sambil tu rebus pulak pasta yg spiral tu. Saya rebus separuh pack je. Saya rebus pasta dalam periuk nasi so sambil rebus pasta saya steamkan 10 batang sosej kat atasnya. Saya guna periuk nasi yg blh steam tu. So jimat masa skit.

Bila kentang dah empuk kupas kulitnya dan saya potong dadu mcm ni


Then masukkan pulak pasta spiral td.


Pastu potong-potong sosej campakkan sosej atasnya.




Bila semua dah dok dalam bekas ni masukkan mayonis. Saya guna sebotol mayonis ladys choice tu yg botol paling kecik tu. Kalau ikut resepi asal jiran saya kata dia letak mayonis je tp biasa la saya suka bega-bega so saya tambahkan oregano dengan marjerin. Asalnya nak renjis-renjiskan olive oil sebab masa keluarkan goblet nampak ada olive oil kat kabinet. Tapi rupa-rupanya dah expired itu olive oil. So tgk pulak kot ada butter tp butter baru je abis saya buat coklat kek. So marjerin je lah. Tak byk saya boh sesudu je. Nak bagi nampak cam kilat-kilat skit hehe. So dah siap le itu salad




Pastu utk menu punch koktel tu pejam mata pun blh buat. Resepi ni pun dapat dari jiran-jiran saya Semua barang dalam tin. 1 tin besar fruit cocktail, 1 tin susu cair. Bukak tin susu cair tuang dalam mangkuk yang bersesuaian. Pastu tuangkan fruit coctail tu. Bila dah godak-godak saya rasa wallah lemak berkrim nya mungkin sebab saya beli susu cair tu yg full cream punya. Saya risau pulak kot tetamu rasa muak so saya tambah air dalam 3 cawan beserta oren sunqick utk kurangkan lemaknya. Pastu saya jugak beli jelly perasa mangga jelly tu saya beli yg saiz besar skit nak bg dia jadi hero dlm puding ni hehe. So saya susunkan jelly dalam kocktail tadi.


So siap dah menu ringkas senang dan mudah. Kalau tetamu tiba-tiba call atau kita malas nak masak blh la follow menu ni. Tapi satu hal lah kena gak tgk sapa tetamu kita sbb menu ni cam ala-ala western gitu kalau yg tekak pure melayu sian pulak tak makan so kena la ada menu alternatif (tu yg ada menu satay kat nun ujung sekali tu)

Post a Comment