Sunday, December 7, 2014

Petua goreng keropok lekor supaya tak meletup

Sebelum nak cerita panjang saya nak bgtau saya bukan orang Kelantan atau Trengganu atau Pahang yang terkenal dengan kepok lekor tu. Sedara-mara datuk nenek sepupu sepapat ke semua bukan lahir dari negeri keropok. Saya bukan pakar bukan chef bukan yang arif lagi bijaksana tu. Saya hanya nak kongsi secebis petua dan pengalaman. Petua yang saya dapat 20 tahun dulu dari mak sedara saya yang berkahwin dengan orang Trengganu. 

Mak sedara saya bgtau bila kita bawak balik keropok yang kita beli biasanya kita akan simpan dalam peti ais kan. So bila nak makan keluar dari peti ais tu lepas defrost Petua Pertama rebus dulu keropoknya. Bagi air rebusan tu sampai mendidih barulah kita stop rebus keropok lekor tu. Kemudian toskan dan boleh la potong kecik-kecik. Tang potong ni lah ada petuanya - bukan sebarang potong ye hihi.

Petua kedua potong serong-serong dan dihujung keropok tu kita belahkan kerepok tu. Nak lagi bagus both side keropok tu kita belahkan sbb kalau satu side je keropok blh meletup jugak sikit.


Nampakkan potongan@belahan yg saya buat tu kan. So lepas tu boleh la goreng macam biasa. Nak elok sebenarnya goreng dalam minyak penuh tp saya kedekut skit minyak hehe..


Sepanjang saya guna petua ni mmg tk meletup klu meletup pun skit2 je lah bukan pop up yg sampai merbahayakan kita. Bila saya pikir mmg ada logiknya lah kenapa keropok tak meletup bila buat macam tu. Belahan yang kita buat tu dengan sendirinya memberi ruang untuk keropok mengembang bila panas. Kalau takde belahan@rekahan tu keropok akan mengembang dan meletup dengan sendirinya dan letusan yang kuat akan memercikkan minyak panas kepada kita. Kawan saya blh dikategorikan mengalami cedera yang agak teruk akibat letupan keropok lekor. 

So petua ni mungkin ramai yg dh tau dan biasa apply. Kepada yang baru tau sila kongsi2 kan ye. Mungkin juga ada petua lain yang lagi mujarab boleh jugak share.. dah sharing is caring kan. Selamat menggoreng keropok ye!!!
Post a Comment