Wednesday, November 19, 2014

Bubur Asyura resepi ringkas dan mudah

Lama saya tak update blog. Bukan takde bahan nak ditulis tapi takde kelapangan end up apa yg nak ditulis pun jadi basi so let it go je lah.

Tetiba hari ni sangat- sangat bersemangat nak buat bubur Asyura. Sebelum tu ada gak dengar2 en suami sebut-sebut balik kg nanti nak suruh mak dia buatkan. Saya buat-buat tak dengar je. Tapi bila galak sangat semua org update gambo bubur asyura ni leleh jugak lah hehe.

So cam biasa saya pun tgk intai-intai blog org. Biasa saya cari yg nampak simple so kalau tak jadi tak lah saya ralat sangat. So ni lah resepinya

Bahan-bahan
1. 2 cawan tepung beras
2. 5 cawan santan
3. Gula merah + gula kabung + gula putih secukup rasa
4. Garam skit
5. Bahan-bahan kekacang saya cuma guna ni je


sebabnya nak masuk pisang suami tak suka pastu yg lain-lain tu takde saya guna je apa bahan yg ada kat kedai runcit depan umah je. So klu korang nak masukkan benda lain ikut suka le kacang tanah, kacang kuda, kacang pol, ubi kayu, sagu etc...

Cara-cara
1. Satukan tepung, santan, gula dan garam dalam periuk.
2. Masak kacau atas api yang perlahan. Sentiasa kacau kalau tidak bawahnya boleh hangit.
3. Sampai nampak agak pekat masukkan bahan-bahan kekacang. Teruskan mengacau sehingga adunan pekat dan mengeluarkan bunyi-bunyi cam wolp-wolp gitu hehe.
4. So ni lah hasilnya


dan menjelang malam ni je yang tinggal haha


En suami punya komen... "ok ada rasa bubur asyura"... jadi la kan ni kira projek kasi terjah je seumur hidup ni baru kali pertama buat.

So sapa nak try resepi ni cubalah insyaallah jadi cuma ye lah rupa parasnya tak dpat nak kaler hitam sebab kita kacau dalam periuk biasa. Kena kacau dlm kawah untuk dpat kaler itam manis tu hihi.
Post a Comment