Wednesday, July 16, 2014

Resepi Kuih Lompang

Berkuih lompang pulak hari ni hari tu kasui. Kalau kasui dok dlm loyang yang ni sebiji-sebiji guna acuan pulak. Walau pun nampak lebih kurang sama je tp tak serupa ye hehe..

Sebelum bancuh adunannya baik la check it daut dulu ada ke tak acuannya sebab sejak bibik ku berpergian mokcik selak sana selak sini jugak la klu nak buat kuih muih ni. Acuan, loyang, penimbang segala bagai dia yang simpan termasuk la saya punya tupperware ke periuk belanga buffet tray. Dulu tau nya ckp cam gini je "bibik saya nak buat apam ayu" so dia akan keluarkan acuan apam ayu bersekali tepung ovallete gula periuk kukus bla bla.. mokcik tinggal buat je. Sekarang rasain berpeluh mencari haha...nasib jumpa ni lah acuan yang saya selalu guna.


Untuk kuih lompang saya biasa guna yang merah tu. Kalau yg biru tu kadang saya buat kasui saya boh dlm acuan tu senang keja tak yah nak potong-potong. Bentuk pun cantik je kan. Buat agar-agar pun kadang guna acuan tu jugak multipurpose


Ni chef cilik mesti nak nyelit time saya masak memasak di dapur

So acuan dah jumpa tgk lak bahan-bahannya

Bahan-bahan

1 cawan tepung beras
2 cawan air gula merah - gula merah dimasak atas api boh daun pandan selai dua pastu tapis. Air gula merah ni bila bancuh ngan tepung rasa skit la bancuhan tu manis ke tak. Kalau tak manis tambah gula pasir.
3. 1/2 sudu kecil kapur makan
4. Kelapa parut ambik putih sahaja dicampur dengan sedikir garam.

Cara-caranya
1. Bancuh tepung dengan air kapur dan air gula yang suam. Kacau rata. Kemudian tapis masukkan dlm teko utk mudahkan kita menuangnya ke dalam acuan
2. Panaskan air kukusan.
3. Masukkan adunan ke dlm acuan dan kukus lebih kurang 15minit
4. Setelah siap cungkil dan keluarkan. Letakkan kelapa di dalam lubang yg ada di tengah-tengah kuih.

Ni gambo in the making... 
 
 1 bancuhan dapat 18bj ok la kan just nice utk berbuka posa bagi family yg kecik cam saya. Blh jugak bagi ke jiran bulan posa ni bukan lalu sangat nak makan byk-byk. So jangan tamak.

Tips : Untuk menghasilkan lompang yang berlubang ditengah-tengahnya bancuh tepung dengan air gula merah yang sedang panas insyallah berlesung pipit le lompang kita tu macam ni ha


Yang bawah ni lepas dah di make up final touch nya




Post a Comment