Saturday, July 12, 2014

Resepi si hitam manis Kuih Kasui

Dalam banyak-banyak kuih loyang mungkin yg ni paling sihat sebab takde santan. Ada takde pun kelapa yg kita lumurkan kat kuih ni bila dah siap. Ala berapa sangat la kalorinya kan dah kita cuma golek-golek manja je kuih tu kat kelapa.

Saya beria nak buat kuih ni sebab frust ngan kuih yg keras gedeegang bila beli kat bazar ramadhan tu. Tak paham la kuih ni bknnya byk sangat modalnya dah takguna santan air je pun bahannya tepung & gula merah so buat la betul2 bg puas hati org makan. Ermm... moral of the story buat sendiri jugak lah klu nak makan sedap.

Jadi ni resepinya yg saya copy paste dari buku resepi terbitan Alaf 21 tu.

Bahan A
6 cawan air
4sd makan gula pasir
3 sudu makan gula merah
2 helai daun pandan

Masak bahan A ni atas api sampai gula hancur dan mendidih. Tapis dan biarkan sejuk.

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sd makan tepung kanji/ubi/jagung - saya guna tepung ubi sbb nak bg cam kenyal-kenyal skit
1 sudu teh kapur makan
Kelapa parut yg putih sahaja dan sedikit garam

1. Bancuh bahan A dgn B (kecuali kelapa parut dan garam) kacau gaul hingga sebati. Tapiskan dan masukkan ke dalam loyang.
2. Kukus hingga masak @20 minit. 
3. Biarkan kuih sejuk barulah dipotong dan dilumurkan kelapa yg telah dimasukkan garam tadi.

So dah siap senang je kan pejam mata pun blh buat (statement bongkak haha) - rasa nak je print cantik2 resepi ni & bagi kat depa yang meniaga kat bazar ramadhan tu kannn
Post a Comment