Friday, October 2, 2015

Agar-agar Kaca

Bila tgk2 belek2 puding kaca ni saya teringat lah masa kecik-kecik mak ngan kakak saya mmg ada buat lah puding kaca ni. Ingat lg masa tu tekniknya sangat simple -  masak agar-agar ambil skit letak dlm piring-piring kaca yg agak leper. Masukkan susu pekat dlm agar-agar yg dlm piring-piring tadi. Kacau-kacau skit dan biar dia keras. Bila dah keras potong-potong dlm bentuk kiub atau dadu. Pastu agar-agar yang dlm periuk td mak bubuh gula merah. Then potongan bentuk kiub yg warna putih tu mak campak dlm agar-agar gula merah. Dah siap. Nampak la kelass skit dr agar2 merah tu kalo bw g umah orang time rewang ke jamu dihari raya ke hihi.

So hari tu jiran sebelah rumah I buat baca yasin. Jadinya kita pun buatkan la agar-agar kaca ni. Sekarang dh mcm-macam acuan ada kan. So gunalah kreativiti masing-masing. Saya klu buat agar-agar suka guna yang serbuk sebab cepat larut dan cepat keras. Tau je lah saya ni mcm bz je kan org baca yasin start lepas isyak lepas asar br saya ada di rumah harus la bertindak pantas membuatnya.


Saya selalu follow je sukatan air kat pack agar-agar tu. Cuma klu saya nak campur santan ke gula merah ke atau apa-apa yg bersifat cecair selain air saya pastikan jumlah air dicampur cecair lain tu adalah bersamaan dengan jumlah air asal seperti yang ditulis dibungkusan agar-agar tadi. Jangan lak syok je kat pack tulis satu liter air so kita tuang 1 liter air pastu sesuka hati campur gula merah santan. Nanti  tak pasal-pasal agar-agar lembek tkleh dipotong.

Untuk agar-agar yang saya buat ni bahan kat dlm tu saya follow resepi Azlita Masam Manis letak santan dan telur. Saya guna acuan kecik-kecik bentuk love. Dah keras campak je lah dlm agar-agar gula merah td. Cuma saya rasa cam terlebih gula merah lak nmapk kehitam hitaman jd kurang jelas bentuk agar-agar kat dlm tu. Tapi pada saya klu kurang gula merah agar-agar ni cam kurengg skit la rasanya cuma lawa tu ada hehe

 
Post a Comment