Tuesday, February 16, 2016

Tips : Maksud E di meter minyak kereta kita

Baru-baru ni dengar kat radio IKIM tips2 pasal kereta. Biasa lah org dok kata lady driver ni tau bawa je apa benda pasal kereta haram tak tau kan. Apa-apa jadi kat kereta di tgh jalan hello je kat superman  kih kih. Nak-nak pulak time tayar pancit ke kan. Superman saya cepat je sampai kalo saya ckp " bang tayar keta I pancit ni " . Kadang datang siap ngan tapau air pisang goreng lg. Ada la kengkawan dia ckp org pompuan ni tu lah bw keta je pandai tukar tayar basic tu pun taktau. Saya jawab kalo tau sekali pun tak larat lar nk mulas skru tu beranak larat ler...betul kan jawapan saya ni hehe.



So sapa tau apa makna E tu ??? Kalau F tu ye lah Full maknanya bukan fast and furious pulak ye. Bila dengar speaker kat radio tu ckp apa makna E tu saya cam ooo ye ke. Pasai apa tkde orang bagitau itu maksud yang sebenarnya. Ingatkan empty ke emergency ke. Rupa-rupanya E stand for E.N.O.U.G.H ko. Enough for 60km utk kita g cari stesen minyak terdekat. So lady driver outside there jangan panik ye bila minyak kita dh capai E. You still have enough petrol jika di bawa pada kelajuan 80km/jam atau lg slow kita bawa lg lambat minyak tu habis. Tu yang org kata jgn bawa laju-laju cepat habis minyak. Tapi jangan la pulak syok je bawa kereta smpai tak sedo dh 60km. Yang tu bukan lagi enough cari nahas namanya hehe.

Nanti kalau ada apa2 tips saya share lagi. Selamat memandu ye ingat-ingat lah yang tersayang. 
Post a Comment