Wednesday, September 18, 2013

Akhirnya jadi jugak roti jala guna acuan baru

Saya pernah cerita saya beli acuan roti jala yang 3 muncung tu kan. Masa tu punya excited terus update kat blog tp punya lama terperam kat cabinet dapur hari ni baru saya try test benda tu.

Mula pelik gak sbb muncung takde lubang. Saya tanya kat rakan blogger Maszie Fatah kena tebuk ke apa. Dia kata gunting skit muncungnya so saya pun buat je lah.

2@3 kali try tak berapa menjadi saya jadi kekok sbb biasa guna yg lama tu senang je. Anak boy saya dia mmg hantu roti jala. Saya kalau buat rt jala kecuali bulan puasa je dapat la tgk rt tu bersusun cantik kat plate. Time tak puasa lipat satu leboh lipat satu leboh..korang tau ke makna leboh ni kih kih..leboh@gone. Kalau ayahnya ada pun sama la yang tukang buat ni ntah bila boleh makan.

So berbalik pada acuan td dah beberapa kali try tak jadi cantik cam dlm gambar tu saya mula nak fed up. Ingat nak ambik je acuan lama. Tapi tak sangka pulak anak boy saya bg semangat kat ibunya. "Takpe ibu buat la lagi kalau tak boleh jgk buruk pun buruk la janji abang boleh makan". Terharu mak dengarnya nak. So mak pun buat buat dan buat lagi akhirnya taraaaaa


Jarang boleh dapat kumpul banyak macam ni td agaknya anak-anak saya  tau saya stress kot buat-buat tak jadi so semua dok diam kat depan bila saya dah keluar dr dapur baru semua sibuk menanya dah siap ke ibu. Saya mmg ada buat kari ayam + ubi kentang lawan ngan rt jala ni. Tapi tiba-tiba terpandang ada durian tergolek kat dapur so apa lagi buat kuah durian la pulakkk. Yang ni saya tau fav en suami ku.

Puas hati dpt gak buat rt jala ngan acuan tu. Seperkara yang saya suka (bibik pun saya tau mesti suka) dapur kemas tak bersepah ngan lelehan tepung sebab adunan tepung dok baik diam-diam kat dalam botol tu picit baru keluar he he..

Disebabkan ada yang minta resepi roti jala so saya update kat sini resepinya

Bahan-bahan
1. 2 cawan tepung gandum
2. 2 1/2 cawan santan/air - klu letak santan semua mmg sedap le tp saya rasa cam lemak la pulak kan dh nanti kuahnya pun kari tu santan. kalau letak air semua cam tak best dry je so apa saya buat biasanya 2 cawan air stgh cawan santan  
3. sebiji telur
4. pewarna kuning

so masukkan semua bahan dalam blender....treeeeettttttt sekejap je dah siap tapis and boleh la mula menjala.
Post a Comment