Tuesday, May 20, 2014

2 tahun berturut-turut ganti sebulan puasa

Sekarang bulan Rejab ramai ladies ambik peluang memecut di garisan akhir ganti posa kan (termasuklah daku). Setiap tahun bila ganti posa saya mesti takkan lupa pengalaman yang satu ni. Ganti posa utk sebulan dua tahun berturut-turut.. dan yang lagi bestnya cabaran adalah ganti posa sebulan tu masa mengandung you... dan lagi nature of work saya ketika itu merayap merata alam bumi Allah ni!!!

Saya share ni bukan nak riak bukan nak apa. Cuma kongsi pengalaman dan mungkin sikit tips teknik klu2 ada yg terkena macam saya. Why saya kata terkena hehe..ginilah citernya. 

Saya bersalin anak pertama elok2 je nak masuk bulan posa apa lagi org Kedah kata ghuyup la sebulan posa tu. So takpelah ckp dlm ati bertabah je lah pasni. Masa tu keja saya berkaitan dengan koperasi outstation memanjang. Dalam sebulan abih kuat seminggu je saya dok ofis lain dari tu bertebaran la ke sana ke mari. Kadang naik kereta sendiri kadang flight ada jugak guna public transport je depend tempat yg saya kena pegi. Dan mmg dah jadi kebiasaan bila saya sampai kat tempat-tempat yg saya kena pegi tu saya akan diraikan makan minum menu tip top ala-ala vip gitu hehe. Dari pagi sampai ke mlm makan tak abis2 kadang siap diorang bawa g makan ikan bakar la. Kalau dijemput di airport mesti singgah makan dulu. So bayangkan la.

Jadi saya kata mmg kena plan betoi2 kalau tak jahanam posa saya sebulan tu. Dlm dok rancang plan gitu gini anak pertama masuk 4 bulan saya peknan lagi wahahaha...rezeki Allah nak bagi kan. Masa tu lemah longlai jugak la si kecik baru 4 bulan saya kena ke hulu ke hilir outstation mengandung lagi tu huhu. Saya mmg risau bab posa sebulan nak kena ganti tu then tgk2 due saya utk anak yg no 2 ni bulan posa jugak waaaaaaaaaaa.

So apa saya buat mmg saya nekad dlm hati macam mana sekalipun saya kena ganti posa saya tu. Ambik kalender tgk berapa hari lagi yg ada. Kira-kira congak segala bagai hari outstation hari wek wek morning sickness hari balik kampung dan macam-macamlah. Satu hal keja saya ni mmg byk dihidang makan cabarannya mmg betul2 makanan. Kalau saya tak outstation kena turun gi tgk koperasi negeri masa tu saya handle koperasi Selangor. Kalau pegi diorg mesti sedia makananlah . Dok kat opis pun mmg biasanya kami dijadualkan dok kat opis time ada even apa2 kat opis tu so makan lagi. Aduhai cabaran sungguh-sungguh bab makanan ni.

Masa tu saya dh tetapkan by hook or by crook dlm sebulan mesti ada berapa hari ganti posa. Kalau tak cukup bulan depan kena carry forward. Tu je lah caranya. Kat koperasi yg saya nak kena pegi klu saya posa saya hello siap-siap bgtau saya posa tak yah sediakan makanan. Kalau tidak satay nasi briani segala menu dok depan mata bedal jugak la haha.

Tapi bygkan la masa tu saya pregnant dan kena oustation perit nak habiskan sebulan. Hari-hari pertama ganti puasa dlm keadaan mengandung tu time nak buka posa makan suami bawa letak kat tepi pipi. Tak larat sangat sambil baring makan. Saya kuatkan semangat je klu ikut tak larat mmg tak larat. Memang betul-betul mental yg kena kuat. Klu kita kuatkan semangat insyaallah boleh. Tapi klu kita turutkan tak larat tu mmg tak laratlah. Syukur sangat-sangat berjaya mission completion :)

So bila bersalin anak yg kedua saya agak steady wpun tau dah nak kena ganti sebulan utk tahun depan pulak tu. Cuma ini kali saya plan betul2 la jgn jadi kali ketiga haha

Post a Comment