Resepi ni saya dapat dalam Majalah Saji ditulis oleh chef selebriti Chef Kamarul. Memang sedap sebab kita guna banyak madu berbanding dengan di restoran lebih banyak gula dan hanya sedikit sahaja madu yang digunakan. So saya tuliskan semula resepinya di sini sebab nak memudahkan saya kalau nak masak. Untuk makluman berlambak majalah saji kat rumah saya. Jenuh nak selak satu -satu cari resepi. Bila dah tempek resepi kat sini senang je lah nak carikan.
Bahan-bahannya.
1 ekor ayam
2 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar serbuk kunyit
6 ulas bawang putih
2 inc halia
2 labu bawang besar
2 sudu besar cili kering kisar
5 sudu besar madu
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar puri tomato
garam
Cara memasak
1. Tumbuk halia dan bawang putih. Gaulkan bersama kunyit, rempah kari dan perasakan dengan garam.
2. Perap ayam dengan campuran tersebut selama 2 jam
3. Kemudian goreng ayam hingga masak. Lebih dari bahan perapan jangan dibuang gunakan sebagai bumbu kuahnya nanti.
4. Kisar bawang besar dan tumiskan. Masukkan lebihan bahan perapan beserta cili kisar dan masak hingga garing.
5. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
6. Apabila kuah mendidih dan sudah pekat masukkan ayam.
7. Masukkan sebiji bawang besar yang sudah dipotong bulat biarkan layu dan hidangan sedia di angkat.
No comments:
Post a Comment